T. BOREC: Prvých 100 dní v rezorte justície bolo hektickým obdobím

13.07.2012 Bratislava

Bratislava 13. júla (TASR) - Začatie prác na rekodifikácii Občianskeho súdneho poriadku (OSP), zároveň začatie prác na reforme väzenstva a trestnej politiky či kreovanie odborných komisií na zmeny Exekučného a Notárskeho poriadku a Zákona o rozhodcovskom konaní - to sú pozitíva prvých 100 dní v rezorte justície. Zhodnotil tak minister spravodlivosti Tomáš Borec.

"Išlo o hektické obdobie, keď bolo nutné popri príprave Programového vyhlásenia vlády a základnom nastavení vnútorného fungovania Ministerstva spravodlivosti SR dosiahnuť základné stabilizovanie pomerov v justícii. Počas prvých 100 dní sa vďaka profesionálnemu nastaveniu a korektnému prístupu podarilo obnoviť v celom rezorte konštruktívnu pracovnú atmosféru, v ktorej je možné pracovať na zásadných zmenách v prospech vymožiteľnosti práva a približovania spravodlivosti občanom. V stručnosti ide najmä o odštartovanie zásadných projektov, ktoré sú z dlhodobého hľadiska podstatnou investíciou do skvalitnenia právneho prostredia," uviedol pre TASR šéf rezortu justície.

Rekodifikáciu OSP považuje za najzásadnejší projekt na zefektívnenie súdneho konania v histórii samostatnej Slovenskej republiky, ktorého výsledkom bude efektívnejšie fungovanie súdov. Dôraz bude kladený na zabezpečenie hospodárnosti a efektívnosti súdneho konania, jeho zrýchlenia a skvalitnenia. "Z odborného hľadiska ide o extrémne náročný projekt, na ktorý dosiaľ nemala odvahu žiadna vláda," zdôraznil minister.

Civilné súdne konania by mali byť rýchlejšie a právny predpis, ktorý do praxe zaviedli pred takmer 50 rokmi a bol viac ako 70 ráz novelizovaný, by mal teda byť minulosťou. Na ministerstve spravodlivosti prebehlo vo štvrtok 12. júla prvé zasadnutie rekodifikačnej komisie, ktorá má pripraviť úplne nový spomínaný OSP.

Jeho hlavným cieľom je podľa ministra Boreca zefektívniť, a teda zrýchliť súdne konania a odstrániť z nich prieťahy. Tvrdí, že v súčasnosti platný OSP nenapĺňa požiadavky praxe a je neprehľadný. "Vyznať sa v tej spleti Občianskeho súdneho poriadku je mimoriadne náročné," povedal Borec.

Za pozitívum pokladá aj začatie prác na reforme väzenstva a trestnej politiky. "Cieľom je využívať najmä alternatívne tresty a ďalšie odklony tak, aby sa trest odňatia slobody chápal až ako najkrajnejšie riešenie. Nové vedenie Zboru väzenskej a justičnej stráže zároveň odštartovalo zmeny, výsledkom ktorých bude efektívnejšie, bezpečnejšie a hospodárnejšie fungovanie ústavov," uviedol ďalej Borec.

Za kladnú stránku považuje aj začatie prác a kreovania odborných komisií na zmeny Exekučného poriadku, Notárskeho poriadku a Zákona o rozhodcovskom konaní. Ide podľa neho o zásadné projekty zamerané na zvýšenie vymožiteľnosti práva a zlepšenie podnikateľského prostredia.

Minister Borec nikdy v štátnej správe nepracoval, a preto bolo pre neho po príchode do rezortu justície najväčším problémom udomácniť sa v prostredí s množstvom byrokracie. "Na druhej strane rozumiem tomu, prečo to tak je," povedal Borec. Doteraz pôsobil v súkromnej sfére, kde sa podľa neho mnohé veci riešia priamočiarejšie. Preto urobil aj niekoľko organizačných zmien, ktoré podľa neho umožnia jeho tímu efektívnejšie komunikovať. Do ministerského kresla odišiel z pozície predsedu Slovenskej advokátskej komory.

Svoje pôsobenie na pozícii ministra vníma ako veľkú výzvu. "Pretože ovplyvňovať to, akým spôsobom je nastavený právny poriadok v Slovenskej republike, je veľmi dôležité," povedal Borec.
 

Vyberte región